Օրական կարելի է անվտանգ մոտ 30 գրամ մուգ շոկոլադ օգտագործել. FRI
Հասարակություն![Օրական կարելի է անվտանգ մոտ 30 գրամ մուգ շոկոլադ օգտագործել. FRI](/timthumb.php?src=disc/27-06-24/d45141d16f3b1bbed0205b235cf24b21.jpg&w=780)
Թուլեյնի համալսարանի գիտնականները պարզել են, որ օրական մեկ ունցիա (մոտ 30 գրամ) մուգ շոկոլադ օգտագործելը անվտանգ է: Այս քանակությունը մարդուն թունավորման վտանգի տակ չի դնում այս ապրանքի մեջ պարունակվող թունավոր մետաղներից: Հետազոտության արդյունքները հրապարակվել են Food Research International (FRI) ամսագրում:
Գիտնականները բացատրել են, որ շոկոլադի որոշ ապրանքանիշեր կարող են պարունակել կապար և կադմիում այն քանակությամբ, որոնք վտանգավոր են առողջության համար: Հետազոտության ընթացքում նրանք վերլուծել են մուգ և կաթնային շոկոլադի 155 նմուշ՝ պարզելու համար, թե դրանցից որն է պարունակում ամենաթունավոր մետաղները։
Հետազոտությունը ցույց է տվել, որ մուգ շոկոլադի միայն հինգ նմուշներում (ներառյալ մեկում 50 տոկոս կակաոյի պարունակությամբ) կա կադմիումի մակարդակ, որը անհանգստացնում է երեք տարեկան երեխաներին (բայց ոչ մեծահասակներին)՝ շաբաթական երկու սալիկի հիման վրա: Բացի այդ, արտադրանքի մեջ կապարի կամ այլ թունավոր մետաղների ավելցուկ չի հայտնաբերվել:
Հետազոտողները նաև տեսակավորեցին շոկոլադն ըստ աշխարհագրության և պարզեցին, որ Հարավային Ամերիկայից ստացված մուգ շոկոլադում կադմիումի և կապարի ավելի բարձր մակարդակ կա, քան Ասիայի և Արևմտյան Աֆրիկայի շոկոլադը: Գիտնականները պարզել են, որ կադմիումի և կապարի բարձր պարունակությամբ մուգ շոկոլադն անվտանգ է, քանի դեռ դուք օրական օգտագործում եք մեկ ունցիա (մոտ 30 գրամ): Այս քանակությունը մարմնին ապահովում է նաև պղինձով, երկաթով, մանգանով, մագնեզիումով և ցինկով՝ առանց ավելորդ շաքարի և ճարպերի ընդունման ռիսկի ավելացման: