Կալորիաների կրճատումը օրական 100-200-ով կօգնի նիհարել. Conversation
ՀասարակությունԼիմերիկի համալսարանի հետազոտողները պարզել են, որ հաջող նիհարելու համար բնավ պարտադիր չէ կտրուկ իջեցնել սննդաբաժնի կալորիականությունը։ Օրական 100-200 կալորիայով աստիճանական կրճատումը կարող է հանգեցնել կայուն արդյունքների առանց սթրեսի օրգանիզմի համար։ Այս մասին տեղեկացրել է The Conversation պորտալը։
Որոշելու համար, թե որքան կալորիա պետք էսպառել, կարեւոր է հաշվի առնել ընդհանուրէներգիայի ծախսը, որը բազային նյութափոխանակության արագության եւֆիզիկական ակտիվության համադրությունն է: Բայց երբ կալորիականությունը նվազում է, մարմինը սկսում է հարմարվել՝ դանդաղեցնելովնյութափոխանակությունը եւ ակտիվացնելովհորմոնալ մեխանիզմները, որոնք կարող ենդժվարացնել նիհարելը: Օրինակ՝հագեցածությունը կարգավորող լեպտինիմակարդակը կարող է նվազել, մինչդեռ գրելինիմակարդակը, որը խթանում է ախորժակը, կարող է աճել։
Չնայած այս դժվարություններին՝ լավ մշակվածդիետան կարող է օգնել պահպանելհավասարակշռությունը եւ շարունակել քաշիկորստի գործընթացը: Գիտնականները շեշտումեն, որ դրա համար կարեւոր է պահպանելմկանային զանգվածը, ուտել սպիտակուցներովեւ բջջանյութով հարուստ սնունդ, ինչպես նաեւչափավոր սահմանափակելկալորիականությունը։
Հետազոտողների կարծիքով՝ աստիճանական փոփոխությունները ոչ միայն ավելի արդյունավետ, այլեւ ավելի հեշտ հանդուրժելի են, ինչը հատկապես կարեւոր է քաշի երկարաժամկետ պահպանման համար։ Մարմնի քաշի նույնիսկ փոքր՝ 5-10 տոկոս նվազումը կարող է զգալիորեն բարելավել նյութափոխանակությունը եւ նվազեցնել քրոնիկական հիվանդությունների վտանգը: