Բժիշկը զգուշացրել է, թե ով և ինչու չպետք է նույնիսկ երբեմն սալ ուտի
Կարո՞ղ է խոզի սալը օգտակար լինել
Այն սովորաբար ուտում են թարմ, աղած, ապխտած, խաշած, շոգեխաշած կամ հալած վիճակում։
Դիետոլոգ Օքսանա Դմիտրենկոյի խոսքով՝ այն հարուստ է A, E վիտամիններով և հանքանյութերով (կալիում, ֆոսֆոր, պղինձ, սելեն, ցինկ և այլն): Ապրանքը պարունակում է նաև արժեքավոր օմեգա-6 պոլիչհագեցած ճարպաթթուներ, որոնք չափազանց բարենպաստ ազդեցություն ունեն սրտանոթային համակարգի վրա։ Դրանք նաև պատասխանատու են արյան մեջ խոլեստերինի մակարդակի համար։
Ընդհանուր առմամբ, ճարպի շնորհիվ (չափավոր սպառման դեպքում) կարել է կարգավորել նյարդային համակարգի աշխատանքը, ուղեղի աշխատանքը և արյան ճնշման մակարդակը։
«Իմ պացիենտներին խորհուրդ եմ տալիս ցուրտ սեզոնին սալ ուտել՝ նվազեցնելու շնչառական հիվանդությունների զարգացման ռիսկերը և ամրապնդելու իմունային համակարգը։ Այս հարցում արտադրանքը նույնքան արդյունավետ է, որքան ցիտրուսային մրգերը կամ թթու կաղամբը»,- ասել է փորձագետը։
Որքա՞ն է սալ պետք ուտել
Արտադրանքի թերապեւտիկ չափաբաժինը համարվում է 20-25 գրամ կշռող փոքր կտոր։ Բավական կլինի օրգանիզմը հարստացնել օգտակար նյութերով ու բարելավել իմունիտետը։
Նրանք, ովքեր սիրում են իրենց սիրելի դելիկատեսների մեծ չափաբաժինները, պետք է հաշվի առնեն, որ սալը շատ կալորիական է։ 100 գրամ աղած սալ պարունակում է 800 կիլոկալորիա։
Ո՞վ չպետք է սալ փորձի
Սրտանոթային համակարգի, աղեստամոքսային տրակտի կամ հեպատիտի հիվանդություններ ունեցող մարդկանց խորհուրդ չի տրվում ցանկացած ձևով սալ ուտել։ Բարձր յուղայնությամբ արտադրանքը կարող է առաջացնել հիվանդության սրացում։
Բացի այդ, լյարդի կամ ենթաստամոքսային գեղձի պաթոլոգիաներով մարդիկ չպետք է ապխտած սալ ուտեն։