Ո՞ր ձիթապտղի յուղն է ավելի լավը
ՀասարակությունՁիթապտղի յուղը համարվում է ամենաառողջ բուսական յուղերից մեկը և ներառված է TOP 5 բուսական յուղերի մեջ։ Այստեղ մենք կանդրադառնանք դրա հիմնական կատեգորիաներին, կպատմենք, թե ինչպես են դրանք պիտակավորված և դրանցից որոնք են ավելի օգտակար:
Ձիթապտղի յուղը պատրաստվում է ձիթապտղից՝ սովորաբար հասուն, բայց երբեմն օգտագործում են թեթևակի չհասած: Դրանք սեղմվում և մանրացվում են միատարր մածուկի, որն այնուհետև ենթարկվում է մալաքսացման գործընթացին. այն թափահարում է, որպեսզի քայքայվի արտամղման գործընթացում առաջացած էմուլսիաները և մեծացնի արտադրանքի ընդհանուր ծավալը:
Ձիթապտղի ծառ. ձիթապտղի բերքահավաքի գործընթացը. Ծառը մշտադալար է և կարող է ապրել մինչև 2000 տարի
Այնուհետև մածուկը լցվում է ցենտրիֆուգի մեջ, որտեղ ճարպը բաժանվում է ջրից և մնացորդային պինդ նյութերից: Սա արտադրում է չֆիլտրված ձիթապտղի յուղ, որն այնուհետև անցնում է մեխանիկական ֆիլտրման գործընթացով (մաղով) և պատրաստ է փաթեթավորման:
Ձիթապտղի յուղի արդյունահանում և զտում
Ձիթապտղի յուղի արտադրության համաշխարհային առաջատարներն են Իսպանիան, Իտալիան, Հունաստանը, Թունիսը, Թուրքիան և Մարոկկոն: Ռուսաստանում այն արտադրում են «Օրեխովի Ալթայ», «Թի Դի Գուրման», «Ռոյալ Ֆուդ», «Օլիվ-Թրեյդ», «Էկոֆուդ» և այլն ընկերությունները։
Ձիթապտղի յուղի բաղադրությունը կարող է շատ տարբեր լինել՝ կախված արտադրության մեթոդներից: Հետևաբար, մինչև փաթեթավորումը, յուղը ստուգվում է համի, հոտի և բաղադրության համար, և թեստերի հիման վրա նրան վերագրվում է հետևյալ կատեգորիաներից մեկը.
Extra virgin յուղ (EVOO)
Այն ունի ամենաինտենսիվ համը և թթվայնության շատ ցածր մակարդակը (0,8%-ից ոչ ավելի): EVOO-ն համարվում է ամենաառողջ ձիթապտղի յուղը, քանի որ այն պարունակում է բազմաթիվ առողջարար ճարպեր (ներառյալ օլեինաթթուն, որը կազմում է ճարպային պրոֆիլի մինչև 83%-ը), հակաօքսիդանտներ և վիտամին E: Այս բաղադրությունը այն դարձնում է չափավոր չափաբաժիններով օգտակար սրտանոթային համակարգի համար , նվազեցնելով գիրության և շաքարախտի վտանգը, ինչպես նաև պայքարում է Helicobacter pylori-ի՝ ստամոքսում բնակվող վնասակար բակտերիաների դեմ և կարող է խոց առաջացնել:
EVOO-ի սիրահարները երբեմն այն անվանում են աշխարհի ամենաառողջ բուսական յուղը, բայց դա ամբողջովին ճիշտ չէ. այն ունի ավելի քիչ վիտամին E, քան արևածաղկի ձեթը և շատ ավելի քիչ օմեգա-3 ճարպաթթուներ, քան կտավատի յուղը:
Վիրջին յուղ (Virgin, VOO)
Դրա արտադրական գործընթացը նույնն է, ինչ EVOO-ն, բայց այն ավելի ցածր որակի է. թույլատրվում է մինչև 2% թթվայնության մակարդակ և աննշան օրգանոլեպտիկ շեղումներ: Օգտակար հատկությունները մոտավորապես նույնն են, ինչ նախորդ կատեգորիայի հատկությունները: Այս երկու տեսակի ձիթապտղի յուղը սովորաբար կոչվում է բնական:
Զտված յուղ (զտված, ROO)
Այն ստացվում է կուսական և էքստրա կուսական յուղերը մաքրելով՝ զտելով դրանք զտման և հոտազերծման միջոցով: Այս բուժումը յուղին չեզոք համ է հաղորդում և էապես փոխում է նրա ճարպային բաղադրությունը (մասնավորապես, դրա մեջ հայտնվում են վնասակար տրանս ճարպեր)։ Այն ավելի էժան է, քան բնական յուղը, քանի որ այն կարելի է ավելի երկար պահել:
Ինչպես ընտրել ձիթապտղի յուղ ճաշատեսակի համար:
ROO-ն համարվում է ցածրորակ յուղ, սակայն ունի մեկ կարևոր առավելություն չզտված յուղի նկատմամբ՝ այն կարելի է օգտագործել տապակելու համար, քանի որ այն ունի շատ ավելի բարձր ծխի կետ: ROO-ում թթվայնության թույլատրելի մակարդակը 0,3%-ից ոչ ավելի է:
Խառնած/մաքուր յուղ (մաքուր, POO)
Մաքուր բառը թարգմանվում է որպես «մաքուր», բայց այն «մաքուր» է միայն այն իմաստով, որ այն բացի ձիթապտղի յուղից այլ բաղադրիչներ չի պարունակում։ Իրականում դա զտված և չզտված յուղերի խառնուրդ է։ Ուստի սա փոխզիջումային տարբերակ է գնի, որակի, համի և առողջ բաղադրության առումով։
Խառնուրդի յուղը կարող է լինել 1% թթվային, ուստի այն հաճախ պատրաստվում է EVOO և ROO դասերի համար անորակ յուղերից, որպեսզի դրանք դեն չթափվեն:
Թեթև յուղ (Light, LOO)
Դրա արտադրության մեթոդը նույնն է, ինչ POO-ն: Շնորհիվ այն բանի, որ լույս բառը անգլերենում նշանակում է ոչ միայն «լույս», այն երբեմն կոչվում է «լույս», բայց դա սխալ է: Եթե տեսնում եք «Թեթև ձիթապտղի յուղ» մակագրությունը, ապա պետք է իմանաք, որ այն պատրաստել է ոչ թե թարգմանիչը, այլ շուկայագետը, ով ակնկալում է, որ ապրանքը կընդունվի որպես դիետիկ:
Այս յուղն ունի ոչ պակաս ճարպ և կալորիա, քան սովորական յուղը, իսկ լույս բառը նշանակում է ավելի բաց գույն և ավելի հաճելի համ, քան POO-ն (ավելի ցածր թթվայնության պատճառով): Ինչպես նախորդ երկու կատեգորիաները, այն ունի բարձր ծխի կետ և լավ հարմար է տապակելու համար:
Ձիթապտղի յուղ (OPO)
Հիշո՞ւմ եք պինդ նյութերը, որոնք մնում են բնական յուղը զտելուց հետո: Սա այն թխվածքն է, որից քիմիական մշակման միջոցով լրացուցիչ ճարպեր են ստացվում։ Այն ամենաէժանն է և ամենաքիչ օգտակարը (երբեմն այն ընդհանրապես չի դասվում ձիթապտղի յուղի շարքին) և իր մաքուր տեսքով հարմար է միայն տապակելու համար։ Երբեմն այն խառնվում է զտված (ROPO) կամ չզտված (Composed, COPO):
Լամպի յուղ
Այս յուղն ընդհանրապես պարենային ապրանք չի համարվում և արտադրվում է միայն տեխնիկական կարիքների համար։
Դուք կարող եք ընտրել լավագույն ձիթապտղի յուղը՝ օգտագործելով մեր հոդվածը և ձեր նախասիրությունները:
Նյութի աղբյուր` https://dzen.ru/a/Z1LZFwMuG0uePa3l