Գիտնականները պարզել են, թե որ բանջարեղենն ու մրգերն են ավելի լավ ուտել կեղևով
ՀասարակությունHealthnews-ի փորձագետները զրուցել են կենսաբանների ու սննդաբանների հետ և պարզել, թե որ բանջարեղենն ու մրգերն օգտագործելուց առաջ անհրաժեշտ չէ կեղևազրկել։ Գիտնականները հասկացել են, որ մոլորակի բնակչության մեծ մասը, ցավոք, չգիտի հիմնական ճշմարտությունները և սխալ է օգտագործում գերառողջ ապրանքները։
Փորձագետները վաղուց են պարզել, որ շատ մրգերի և բանջարեղենի կեղևը շատ ավելի առողջարար է, քան միջուկը։ Այնուամենայնիվ, ճնշող մեծամասնությունը մաքրում է դրանք ուտելուց առաջ: Օրինակ՝ սովորական կարտոֆիլը պետք է ուտել առանց կեղևի, քանի որ հենց կեղևն է պարունակում օգտակար տարրերի ամենաբարձր կոնցենտրացիան՝ վիտամին C, կալիում և ֆոլաթթու։ Միլիոնավոր մարդիկ մեծ սխալ են թույլ տալիս՝ ուտելուց առաջ կարտոֆիլը մաքրելով։
Խնձորը նույնպես ավելի լավ է ուտել իր սկզբնական տեսքով, քանի որ դրանց կեղևը հարուստ է A, C և K վիտամիններով: Խաղողի կեղևը պարունակում է 15% ավելի շատ ֆենոլային միացություններ, քան միջուկը: Նույնը կարելի է ասել դեղձի և տանձի մասին։
Ավելի լավ է վարունգը, ցուկկինին, սմբուկը և նույնիսկ կիվին ուտել չմաքրված տեսքով, որը կեղևում է աշխարհի բնակչության ճնշող մեծամասնությունը։
Օգնություն՝ կարտոֆիլի կեղևները կարելի է անվանել օգտակար տարրերի իրական պահեստ։ Նրանք հարուստ են մագնեզիումով, ցինկով, երկաթով, կալիումով և մանգանով։ Կարտոֆիլի կեղևը պարունակում է նաև այնպիսի օգտակար վիտամիններ, ինչպիսիք են ասկորբինաթթուն, նիասինը և թիամինը:
Հոդվածը միայն տեղեկատվական նպատակների համար է։ Ոչ բժշկական նպատակներով: Պահանջվում է մասնագետի խորհրդատվություն։
Մենք նախկինում գրել ենք սառեցված մրգերի և բանջարեղենի առավելագույն վիտամինները պահպանելու լավագույն միջոցի մասին:
Մինչդեռ սննդաբան Պիսարեւան թվարկել է մանդարինի օգտակար հատկությունները:
Նյութի աղբյուր` https://dzen.ru/a/Z3lV0ybj0llJCcGv