Որքա՞ն ժամանակ կարող եք պահել բացված գինու շիշը
ՀասարակությունՕդի հետ շփումը վնասակար է ցանկացած գինու համար, քանի որ դրա մեջ պարունակվող թթվածինը նպաստում է ըմպելիքի բավականին արագ օքսիդացմանը։ Ցածր ջերմաստիճանն օգնում է դանդաղեցնել այս գործընթացը, բայց ոչ երկար:
Ինչպե՞ս ճիշտ պահել բացված փրփրուն գինին
Շամպայնը և մյուս փրփրուն գինիները սովորականից տարբերվում են իրենց բաղադրության մեջ ածխաթթու գազի առկայությամբ, որն առաջանում է բնական խմորման արդյունքում և խմիչքները փրփրում է դարձնում։ Հենց նա է պատասխանատու շիշը բացելիս խցանի «կրակոցի» և բաժակների պատերին փուչիկների խաղի համար։ Բայց այս գազը արագ արտաշնչում է, ուստի չխցանված փրփրուն գինին կարելի է պահել ոչ ավելի, քան մեկ օր, որից հետո այն կկորցնի իր հատուկ համը:
Բաց շամպայնի և դրա անալոգների պահպանման ժամկետը կարող եք երկարացնել մինչև երկու-երեք օր՝ օգտագործելով կողպեքով հատուկ խցան, որը կկանխի ածխաթթու գազի գոլորշիացումը կամ իրեն «թակելու» շշի վզից: Նման օգտակար սարք կարող եք գտնել ցանկացած ներքին շուկայում:
Ինչպե՞ս ճիշտ պահել բացված սովորական գինին
Եթե տոներից հետո դեռ կիսատ է մնացել սպիտակ կամ կարմիր գինին, շշերը պինդ փակեք օրիգինալ խցաններով կամ բազմակի օգտագործման խցաններով և դրեք սառնարան։ Նման պայմաններում ալկոհոլը կարող է անվտանգ պահել մինչև երեք օր՝ առանց օքսիդացման վախի։
Ի դեպ, նման դեպքերում շատերն օգտագործում են, այսպես կոչված, վակուումային խցան, որի օգնությամբ օդը դուրս է մղվում շշից։ Այս սարքը էժան է և վաճառվում է նաև ցանկացած շուկայում:
Ինչպե՞ս կարող եք իմանալ, թե երբ գինին այլևս պիտանի չէ
Բավականին պարզ է որոշել, որ փրփրուն գինին այլևս պիտանի չէ սպառման համար. այն ամբողջովին փչացել է և դրա մեջ փուչիկներ չեն մնացել։
Ինչ վերաբերում է սովորական գինուն, ապա կան մի քանի մանրամասներ, որոնց արժե ուշադրություն դարձնել.
. գույնի փոփոխություն (օրինակ, սպիտակ գինին դարձել է կեղտոտ դեղին, կարմիր գինին դարձել է աղյուսի . գույն, իսկ վարդագույն գինին դարձել է նարնջագույն);
. հոտի փոփոխություն. եթե այն դարձել է սուր կամ տհաճ, ապա ավելի լավ է գինին չխմել, այլ օգտագործել այն մարինադ կամ սոուս պատրաստելու համար.
. համի փոփոխություն - եթե խմիչքը սկսում է նկատելիորեն դառը, ապա, ցավոք, այն պետք է դեն նետվի:
Նյութի աղբյուր` https://dzen.ru/a/Z3AatZw91QFdJJTf