Քանի՞ մանդարին կարելի է ուտել առանց առողջությանը վնասելու
ՀասարակությունՄանդարինները ձմռան և Ամանորի խորհրդանիշներից են։ Որքան մոտենում են տոները, այնքան մարդիկ ավելի շատ են սկսում ցիտրուսային մրգեր գնել։ Այս մրգերը կարող են վտանգավոր լինել, եթե չափը չպահվի: Այս մասին «Страсти» պորտալին ասել է առաջատար փորձագետ, Ռոսպոտրեբնադզորի կենտրոնական համաճարակաբանության գիտահետազոտական ինստիտուտի մոլեկուլային ախտորոշման CMD կենտրոնի բժշկական հաստատությունների գիտական և տեղեկատվական աջակցության խմբի ղեկավար Միխայիլ Լեբեդևը։
Ցիտրուսային մրգերն ազդում են բազմաթիվ դեղամիջոցների (ստատիններ, բետա-բլոկլերներ, հոգեմետ դեղեր, որոշ ցավազրկողներ) նյութափոխանակության վրա: Նրանք կարող են նվազեցնել որոշ ֆերմենտների արտադրությունը, որոնք գործում են լյարդում և բարակ աղիքներում, ինչը կարող է հանգեցնել դեղամիջոցների ակտիվության պահպանմանը՝ նախատեսվածից ավելի երկար: Սա կարող է դեղամիջոցի գերդոզավորման հանգեցնել։ Այս երևույթը հատկապես արտահայտված է գրեյպֆրուտի դեպքում և նույնիսկ կոչվում է «գրեյպֆրուտի հյութի էֆեկտ»։
Մանդարիններն ու նարինջը պարունակում են բավականին մեծ քանակությամբ շաքար, ինչը պետք է հաշվի առնեն շաքարային դիաբետով հիվանդները։ Դիտարկումներ կան հիպերտոնիկ հիվանդների մոտ արյան ճնշման բարձրացման դեպքերի վերաբերյալ ՝ ցիտրուսային մրգերի չափից ավելի սպառման դեպքում: Բացի այդ, բոլոր ցիտրուսային մրգերն ուժեղ ալերգեններ են, ուստի ալերգիայով տառապողները չպետք է դրանք մեծ քանակությամբ օգտագործեն: