Մակադամիայի օգտակար հատկությունները
ՀասարակությունԱնսովոր ընկույզները թաքնված են շատ կոշտ կեղևի տակ՝ կլոր, մի փոքր քաղցր, յուղոտ հետհամով: Macadamia-ն բնիկ Ավստրալիան է և համարվում է աշխարհի ամենահամեղ և արժեքավոր ընկույզներից մեկը: Այն օգտակար ճարպաթթուների, վիտամինների, հանքանյութերի և հակաօքսիդանտների աղբյուր է: Մի քանիսն ուտելը բավական է, որպեսզի ապահովեք ձեզ առողջարար բաղադրիչներով: Ի՞նչ հատկություններ ունեն մակադամիայի ընկույզը:
Ամրացնում է սրտի համակարգը
Մակադամիայի ընկույզը պարունակում է միանհագեցած ճարպաթթուներ, որոնք շատ կարևոր են սրտանոթային առողջության համար։ Նրանք նվազեցնում են խոլեստերինը և տրիգլիցերիդները՝ դրանով իսկ նվազեցնելով այնպիսի վտանգավոր հիվանդությունների ռիսկը, ինչպիսիք են աթերոսկլերոզը, հիպերտոնիան կամ սրտի կաթվածը:
Կանխում է քաղցկեղի առաջացումը և զարգացումը
Փոքր կլոր ընկույզները հակաօքսիդանտների իսկական գանձարան են: Ինչու՞ են մեզ դրանք պետք: Այս նյութերը ոչնչացնում են ազատ ռադիկալները, որոնք պատասխանատու են բազմաթիվ հիվանդությունների համար, ներառյալ` շաքարախտ կամ քաղցկեղ: Որքան շատ հակաօքսիդանտներ լինեն ձեր ամենօրյա սննդակարգում, այնքան ցածր է քաղցկեղի առաջացման հավանականությունը: Բացի այդ, հակաօքսիդանտներն ունեն ևս մեկ կարևոր գործառույթ՝ նրանք հետաձգում են օրգանիզմի ծերացման գործընթացը։
Ընկույզ գեղեցկության համար
Մակադամիայի ընկույզ ուտելը կօգնի ձեզ ավելի երիտասարդ տեսք ունենալ: Դա տեղի է ունենում ուժեղ հակաօքսիդանտների՝ A և E վիտամինների շնորհիվ, որոնք անգնահատելի են գեղեցկության համար, մաշկը խոնավանում և առաձգական է, մազերը՝ փայլուն, իսկ եղունգները՝ ամուր և առողջ։ Այնուամենայնիվ, չափը մի անցեք քանակի հետ. 100 գրամ մակադամիայի մեջ կա 700 կալորիա։. Ընկույզները հիմնականում բաղկացած են առողջ ճարպերից, սակայն մի մոռացեք, որ նույնիսկ դրանք գիրություն են առաջացնում։
Դուք կարող եք ապահով օգտագործել մակադամիայի ընկույզի յուղը, որը հայտնաբերված է գեղեցկության բազմաթիվ ապրանքներում: Փափկեցնում, խոնավեցնում և վերականգնում է էպիդերմիսը: Այն նաև լավ է աշխատում վնասված մազերի խնամքի մեջ՝ հարթեցնում է թելերը և կանխում ծայրերի ճեղքվածքը:
Բարելավում է նյարդային համակարգը
Մակադամիայի ընկույզը օրգանիզմին ապահովում է բազմաթիվ հանքանյութերով` կալցիում, ֆոսֆոր, երկաթ, պղինձ, մագնեզիում, սելեն և ցինկ: Արժե իմանալ, որ 100 գրամ ընկույզը ծածկում է 180 տոկոսը, մանգանի ամենօրյա պահանջը: Այն կարևոր է նյարդային համակարգի առողջության համար՝ նվազեցնում է հոգնածությունը, բարելավում է տրամադրությունը և կանխում դեպրեսիվ խանգարումները։ Այն նաև դրական է ազդում լիբիդոյի վրա։
Մակադամիայի ընկույզի պես ուժեղ
Մակադամիայի ընկույզի ամենամեծ թերությունը գինն է. մեկ կիլոգրամի համար պետք է վճարել մոտ 130-150 zł: Դրանք ներկայումս հասանելի են խոշոր սուպերմարկետներից և նախապես առցանց: Խանութներում առկա ընկույզները պատրաստ են ուտելու. դրանք վաճառվում են այս տեսքով, քանի որ ունեն շատ կոշտ կեղև, որից դժվար կլինի ինքնուրույն ազատվել: Ավստրալիայում արկերը օգտագործվում են էլեկտրաէներգիա արտադրելու համար։ Ընկույզները պետք է պահել մութ ու չոր տեղում, որպեսզի ավելի երկար պահպանեն իրենց համն ու հատկությունները։ Շոգի և արևի տակ թողած՝ նրանք արագ ցրտահարվում են:
Ինչպե՞ս օգտագործել մակադամիայի ընկույզը խոհանոցում
Macadamia ընկույզը հիանալի համ է, երբ մենակ ուտում եք. դրանք բուրավետ են, թեթևակի քաղցր և կարագային, բայց շատ խրթխրթան: Լավ է դրանք թեթև տապակել տապակի մեջ և ավելացնել տարբեր ուտեստների մեջ՝ աղցաններ, աղանդեր, պաղպաղակ, մածուն: Կարող եք նաև օգտագործել գետնանուշի կարագ. պարզապես ընկույզը մի քանի րոպե հարել բլենդերի մեջ, մինչև ստանաք հարթ, յուղալի խտություն: Մակադամիայի ընկույզի յուղը հարմար է ոչ միայն մաշկի և մազերի խնամքի, այլև սննդի համար։ Այն կարող է փոխարինել ձիթապտղի յուղը աղցանների սոուսում և օգտագործել տապակելու համար: