Ընկույզների ու սերմերի գործածությունը նվազեցնում է վաղաժամ մահվան հավանականությունը․ հետազոտություն
ՀասարակությունԱրևելյան Ֆինլանդիայի համալսարանի գիտնականները պարզել են, որ որոշակի քանակությամբ ընկույզների ու սերմերի գործածությունը կարող է երկու անգամ նվազեցնել վաղաժամ մահվան հավանականությունը։
Գիտնականների նման եզրահանգումը պայմանավորված է ընկույզներում ու սերմերում պարունակվող մեծ քանակությամբ օմեգա-6 ճարպաթթուներով, որոնք բարելավում են սրտամկանի վիճակն ու նվազեցնում արյան մեջ խոլեստերինի մակարդակը։ Բացի այդ, ճարպաթթուներն օգնում են օրգանիզմին հակաբորբոքային միացություններ արտազատել։
Գիտնականների հետազոտությանը մասնակցել է 42-60 տարեկան 2,4 հազար տղամարդ։ Գիտնականները 22 տարի հետևել են նրանց առողջական վիճակին, իսկ այդ ընթացքում մահացել է 1143 մասնակից։
Հետազոտությունը ցույց է տվել, որ օրգանիզմում լինոլենաթթվի բարձր մակարդակը, ինչին նպաստում է օմեգա-6-ով հարուստ մթերքի գործածությունը, նվազնում է վաղաժամ մահվան վտանգը 43 տոկոսով ի տարբերություն այն մարդկանց, որոնց օրգանիզմում այս տարրի մակարդակն ավելի ցածր էր։