Բժիշկը թվարկել է այն ապրանքները, որոնք պետք է լինեն յուրաքանչյուր ամանորյա սեղանին
ՀասարակությունԱմանորյա խնջույքն ավանդաբար ամբողջական չէ առանց շամպայնի և այլ ալկոհոլային խմիչքների: Հոգեբույժ, նարկոլոգ, բժշկական գիտությունների թեկնածու, Անկախ նարկոլոգիական գիլդիայի նախագահ, ՌԴ Հանրային պալատի փորձագետ Ռուսլան Իսաևը aif.ru-ի հետ զրույցում պատմել է, թե ինչ ապրանքներ կօգնեն նվազեցնել նման ըմպելիքների բացասական ազդեցությունը մարդու մարմննին:
«Առաջին կանոնը դատարկ ստամոքսին ալկոհոլ օգտագործելուց խուսափելն է։ Սպիտակուցներով և բարդ ածխաջրերով հարուստ սնունդը կօգնի դանդաղեցնել ալկոհոլի կլանումը, ուստի ամանորյա սեղանին պետք է դնել հավի կրծքամսով, տապակած կարտոֆիլով կամ խորոված բանջարեղենով ուտեստներ»,- նշել է փորձագետը։
Նարկոլոգը հերքել է առասպելն այն մասին, որ խնջույքից առաջ անհրաժեշտ է մի կտոր կարագ ուտել՝ թունավորումից խուսափելու համար։ Նա բացատրեց, որ ճարպային թաղանթը, որը ձևավորվում է ստամոքսի պատերին, դանդաղեցնում է ալկոհոլի կլանումը միայն կարճ ժամանակով, և հենց այն մշակվում է, հանկարծակի ուժեղ թունավորում է տեղի ունենում։ Բացի այդ, այս մեթոդը մեծացնում է լյարդի բեռը:
«Սպիտակուցային ուտեստներ՝ միսը, ձուկը, ձուն կօգնեն նվազեցնել արյան մեջ ալկոհոլի կոնցենտրացիան և դանդաղեցնել դրա կլանումը։ Բարդ ածխաջրերը՝ հացահատիկի հացը կամ հատիկեղենը, օգնում են կայունացնել արյան մեջ շաքարի մակարդակը՝ կանխելով հանկարծակի փոփոխությունները, որոնք հաճախ առաջանում են ալկոհոլ օգտագործելիս»,- ասաց նարկոլոգը։
«Ամենաանվտանգ ճանապարհը ալկոհոլից հրաժարվելն է»,- ամփոփեց նարկոլոգը։
Աղբյուր` MediaHub