Մթերքներ, որոնք չի կարելի համատեղել
ՀասարակությունԵթե ճաշից հետո դուք տհաճ զգացողություններ եք ունենում, ապա պետք է հետեւեք, թե ինչ մթերք եք ուտում եւ համոզվել՝ որքանով է դրանց համադրությունը ընդունելի է: Եկեք հասկանանք։
Թթուներ եւ օսլաներ
Թթուները ոչնչացնում են թքի պտիալին ֆերմենտը, որը մասնակցում է օսլայի պառակտմանը: Այդ իսկ պատճառով թթուների եւ օսլաների համադրությունը դիետոլոգները համարում դժվարամարս։
Սպիտակուցներ եւ օսլա
Ստամոքսահյութի կազմի մեջ կա աղաթթու, դրա կոնցենտրացիան 0.003% է: Հենց դա կարող է կանգնեցնել ֆերմենտի աշխատանքը՝ քայքայելով օսլան։ Թթվայնության ցանկացած բարձրացում շարունակում է քայքայել ֆերմենտը։
Երբ դուք հաց եք ուտում, ստամոքսում արտադրվում է բավականին քիչ աղաթթու, որն ունի գրեթե չնչին չեզոք ռեակցիայի ցուցանիշ։ Բայց, երբ հացի օսլա մարսվում է, ստամոքսում անմիջապես արտազատվում են մեծ ծավալներով աղաթթուներ։
Այստեղ կարեւոր է հաշվի առնել, որ տարբեր բնույթի եւ բաղադրության երկու սպիտակուցներ նախատեսում են ստամոքսահյութի սեկրեցիայի փոփոխություն եւ դրա արտադրության տարբեր ժամանակներ։ Հետեւաբար, ցանկալի չէ ուտել երկու տարբեր սպիտակուցներ միաժամանակ։ Միս-ձու, միս-ընկույզ, միս-պանիր, ձու-կաթ, ձու-ընկույզ, պանիր-ընկույզ:
Ճարպեր եւ սպիտակուցներ
Սննդում ճարպի առկայությունը նվազեցնում է ախորժակը եւ նվազեցնում է քիմիական ցուցանիշի սեկրեցիան։ Դա նշանակում է, որ սերուցքը, կարագը, ճարպոտ միսը չարժե համատեղել ընկույզի, պանրի եւ մսի հետ։