Քաղցր, թթու, մետաղական․ ինչի մասին են հուշում բերանի կողմնակի համերը
ՀասարակությունԲերանում մետաղական, թթու, դառը կամ աղի համը հաճախ հանգեցնում է այն մտքին, որ դուք պետք է մտածեք ձեր առողջության մասին: Հաճախ բերանի տհաճ համն անվնաս պատճառներ ունի և ինքնըստինքյան անցնում է։ Այնուամենայնիվ, որոշ դեպքերում դրա հետևում կարող են լինել նաև լուրջ հիվանդություններ: Ճաշակի ամբողջական կորուստը, օրինակ, կարող է վկայել կորոնավիրուսային վարակի կամ լյարդի կամ երիկամների հետ կապված խնդիրների մասին: Այս հոդվածում դուք կարող եք պարզել, թե ինչ է թաքնված տարբեր համային սենսացիաների հետևում: Ինչ անել, եթե ձեր բերանում տհաճ համ է զգացվում, և երբ խորհուրդ է տրվում խորհրդակցել բժշկի հետ։
Ի՞նչ է բերանի համի խանգարումը:
Ճաշակի խանգարումը և կորուստը, որը նաև հայտնի է որպես ագուզիա, հիպոգևզիա, դիսգևզիա, հատկապես հաճախ տեղի է ունենում ցուրտ սեզոնին մրսածության և վիրուսային հիվանդությունների ժամանակաշրջանում և սովորաբար անհետանում է վիրուսային վարակների նվազումից հետո: SARS-CoV-2 կորոնավիրուսով վարակվելիս բնորոշ ախտանիշներից մեկը համի ժամանակավոր կորուստն է (ագյուզիա):
Համի մշտական խանգարումները և բերանի համի զգացողության փոփոխությունները կարող են բազմաթիվ պատճառներ ունենալ:
Դառը համ բերանում
Բերանի դառը համը շատ դեպքերում վտանգավոր չէ և հաճախ կարող է պայմանավորված լինել որոշակի տեսակի մթերքների՝ ընկույզ, ցիկորիա կամ ցիտրուսային մրգեր օգտագործելու հետևանքով, ինչպիսիք են գրեյպֆրուտը, որոնք պարունակում են դառը նյութեր, որոնք ուտելուց հետո մի քանի օր մնում են լեզվի վրա:
Դառը համը հաճախ հանդիպում է կանանց մոտ հղիության ընթացքում, երբ հորմոնալ մակարդակը փոխվում է, իսկ հորմոնների արտազատումը երբեմն զգալի ազդեցություն է ունենում ճաշակի վրա: Menopause-ի սկզբի հետ համի ընկալումը կարող է որոշ ժամանակ փոխվել, մինչև մարմինը ընտելանա հորմոնալ փոփոխություններին:
Բացի սննդակարգից և հորմոնալ փոփոխություններից, բերանի դառը համի այլ հնարավոր պատճառներ կան.
Սթրեսային և հոգեբանական սթրեսային իրավիճակներ
Ալկոհոլի և նիկոտինի չարաշահում
Դեղորայքի հետ կապված համի խանգարումներ (որոշ հակաբիոտիկների ընդունում, ինչպիսիք են կլարիտրոմիցինը, հակադեպրեսանտները կամ արյան բարձր ճնշման դեղերը)
Տարիքի հետ կապված ճաշակի փոփոխություններ
Գլխի և պարանոցի քիմիաթերապիան կամ ճառագայթային թերապիան նույնպես կարող են բերանի դառը համ առաջացնել: Դառը համի հնարավոր պատճառ է նաև շաքարային դիաբետը, ուստի հետազոտության ժամանակ դա ամեն դեպքում հաշվի է առնվում։ Ենթաստամոքսային գեղձի փոփոխությունները բերանում դառնություն են առաջացնում։ Այս վիճակը սովորաբար առաջանում է լեղապարկի քարերի պատճառով և հաճախ պահանջում է բժշկական օգնություն:
Եթե խնդիրը շարունակվում է մի քանի օր, և վերը նշված պատճառներից ոչ մեկը չի վերաբերում ձեր իրավիճակին, ապա խորհուրդ է տրվում ատամնաբուժական հետազոտություն անցնել, քանի որ բերանի դառը համը կարող է առաջանալ ատամների հետ կապված խնդիրների պատճառով՝ կարիեսի առկայություն, ամալգամի թուլացում: լցոնումներ.
Մետաղական համը բերանում
Մետաղական համի մյուս հնարավոր պատճառն օրգանիզմում երկաթի, ցինկի, մագնեզիումի կամ այլ հանքանյութերի ավելցուկն է: Սա հաճախ կապված է անհարկի հավելումների հետ: Նույն համը կարող է լինել նաև հանքանյութերի անբավարարության ախտանիշ, որը կարելի է հեշտությամբ ստուգել ընդհանուր արյան անալիզով։
Եթե համը երկար պահպանվում է, քանի դեռ վերը նշված պատճառները, ինչպիսիք են սննդային հավելումների չափից ավելի օգտագործումը, լիովին բացառված չեն, ապա պետք է խորհրդակցեք բժշկի հետ, քանի որ հազվադեպ դեպքերում մետաղական համը կարող է առաջանալ շաքարախտով և այլ լուրջ հիվանդություններով: ինչպիսիք են դեմենսիան կամ նյարդաբանական խանգարումները:
Ուշադրություն. բերանի մեջ մետաղական համը, որը զուգորդվում է ուժեղ գլխապտույտով, վկայում է սնդիկի կամ պղնձի, կապարի կամ սելենիումի հնարավոր թունավորման մասին: Այս դեպքում անհրաժեշտ է շտապ բուժզննում։
Յոդի ավելցուկը կարող է հանգեցնել նաև թունավորման, որի ախտանիշներից մեկը բերանի մեջ մետաղի համն է։ Վահանաձև գեղձի գերակտիվությունը մարմնում յոդի երկարատև ավելցուկի ընդհանուր արդյունքն է և կարող է հանգեցնել այլ հիվանդությունների:
Բերանում աղի համ
Աղի համը բերանում հաճախ պահպանվում է աղի ուտելուց հետո որոշ ժամանակով:
Բացի այդ, այս սենսացիան կարող է առաջանալ տարբեր հիվանդություններով.
Դեղորայքի կողմնակի ազդեցությունները (հակաբիոտիկներ, հակադեպրեսանտներ, արյան բարձր ճնշման դեղամիջոցներ, հակասնկային միջոցներ)
Լնդերի բորբոքում կամ բերանի խոռոչի այլ բորբոքումներ
Հանքանյութերի պակաս (ցինկ, երկաթ, յոդ)
Հորմոնալ տատանումներ
Վահանաձև գեղձի հիվանդություններ
Այրոց
Ջրի պակասը (ջրազրկումը) կարող է նաև աղի համ առաջացնել, քանի որ հանքային պարունակությունն ավելանում է ջրի կորստով:
Բերանում թթու համ
Բերանի թթու համը հաճախ առաջանում է այրոցից: Այրոցի դեպքում ստամոքսի թթուն հետ է հոսում ստամոքսից կերակրափող (ռեֆլյուքս): Սովորաբար, բայց ոչ միշտ, դա դրսևորվում է կրծոսկրի հետևում տհաճ այրման զգացումով։
Այրոցը վնասակար է երկարաժամկետ հեռանկարում, քանի որ այն կարող է լուրջ վնաս հասցնել կերակրափողին, սակայն բժշկական հետազոտությունից հետո այն լավ բուժվում է հատուկ դեղամիջոցներով:
Երբեմն թթու համ է առաջանում, երբ բերանի խոռոչի միկրոֆլորան խախտվում է կարիեսի, ստոմատիտի, գինգիվիտի, պարոդոնտիտի պատճառով։