Քաղցր ըմպելիքները քաղցկեղ չեն առաջացնում, բայց նպաստում են ատամների քայքայմանը. SciRep
ՀասարակությունՆյու Յորքի համալսարանի Գրոսմանի բժշկական դպրոցի գիտնականները կապ չեն գտել քաղցր ըմպելիքների օգտագործման և քաղցկեղի զարգացման միջև: Սակայն նրանք պարզել են, որ հյութերի և գազավորված ըմպելիքների մեջ առկա շաքարը փոխում է բերանի խոռոչի մանրէաբանական բաղադրությունը՝ նպաստելով ատամների և լնդերի քայքայմանը։ Հետազոտության արդյունքները հրապարակվել են Scientific Reports (SciRep) ամսագրում:
Հետազոտությանը մասնակցել է ավելի քան 70 հազար մարդ։ Դրանք ներառում էին կամավորներ, որոնց նախկինում ախտորոշել էին ենթաստամոքսային գեղձի քաղցկեղ կամ գլխի և պարանոցի չարորակ ուռուցքներ: Գիտնականները վերլուծել են բոլոր կամավորների սննդակարգը և որոշել, թե նրանք սովորաբար որքան շաքարով ըմպելիք են օգտագործում: Քաղցրավենիքի կատեգորիան ներառում էր հյութեր, գազավորված ըմպելիքներ, թեյ, լիմոնադներ և բնական շաքարով սուրճի ըմպելիքներ:
Հետազոտությունը չի հայտնաբերել էական կապ քաղցր ըմպելիքների օգտագործման և քաղցկեղի զարգացման միջև: Սակայն, գիտնականները պարզել են, որ «հեղուկ շաքարը» բացասաբար է անդրադառնում բերանի միկրոբիոմի բակտերիալ կազմի վրա։
Մասնավորապես, շաքարով հարուստ ըմպելիքների օգտագործումը կապված է Bifidobacteriaceae ընտանիքի տաքսոնների (միկրոօրգանիզմների տեսակների) ավելի մեծ հարաբերական առատության հետ, ներառյալ Lactobacillus rhamnosus և Streptococcus tigurinus: Fusobacteriales բակտերիաները (Leptotrichia և Campylobacter) և Lachnospiraceae և Peptostreptococcaceae ցեղերը, ընդհակառակը, ավելի քիչ տարածված են դարձել քաղցր ըմպելիքների սիրահարների շրջանում:
Գիտնականները նշել են, որ միկրոբիոմի նման փոփոխությունները կարող են հանգեցնել խորը կարիեսի զարգացման, ափսեի ձևավորման ինտենսիվության բարձրացման և լնդերի գրպանների առաջացման՝ պաթոլոգիական գոյացությունների, որոնք ձևավորվում են լնդերի բորբոքային հիվանդությունների ժամանակ: