Գազարի հյութ. Օրգանիզմի համար օգտակար և վնասակար հատկությունները
Արխիվ 16-20Ցանկացած հյութ հանդիսանում է բոլոր նյութերի կոնցենտրատը, որոնք պարունակվում են տվյալ բանջարեղենի կամ մրգերի մեջ: Ի վերջո, սովորաբար մենք հազիվ թե միանգամից ուտենք 5 գազար կամ 3 խնձոր: Բայց մենք հեշտությամբ կարող ենք խմել դրանցից պատրաստված մի բաժակ հյութը: Հետեւաբար, պետք է հաշվի առնել, որ հյութի ձեւով մենք ստանում ենք ավելի շատ վիտամիններ եւ թթուներ, քան սովորական վիճակում գործածելիս: Երբեմն դա գրգռում է ստամոքսի լորձաթաղանթը, ուստի հյութը ավելի լավ է նոսրացնել ջրով:
Գազարի մեջ առավել «նկատելի» նյութերը կարոտինոիդներն են: Հենց դրանք են արմատապտղին տալիս բնորոշ վառ գույն եւ համ: Գազարի մեջ կարոտինոիդների թվում են բետա-կարոտինը, լյուտեինը եւ զեակսանտինը:
Բետա-կարոտինը վիտամին A-ի աղբյուրն է, որը կարեւոր է մաշկ առողջության եւ տեսողության համար: Այս վիտամինի բացակայության դեպքում զարգանում է «հավկուրություն». այսպես մարդիկ անվանում են մթնշաղի տեսողության խախտումը: Աչքի ցանցաթաղանթի ֆունկցիոնալությունը պահպանելու համար ևս կարեւոր է այս նյութը: Սակայն, գազարը համադարման չէ, եւ բուժել արդեն գոյություն ունեցող հիվանդությունը չի կարող: Բայց այն կարող է նվազեցնել ռիսկը:
Բացի այդ, վիտամին A-ն մասնակցում է սպիտակուցների սինթեզին, նպաստում է կմախքի եւ ատամների ճիշտ ձեւավորմանը, կարեւոր է իմունային համակարգի համար:
Բացի կարոտինոիդներից, որոնց համար այդքան գնահատում են գազարը, այն պարունակում է B խմբի վիտամիններ, ինչպես նաեւ C և E: Վերջինս անհրաժեշտ է վիտամին A-ի յուրացման եւ մաշկի վերականգնման գործընթացի համար:
Գազարի մեջ շատ մանրաթել կա, որը սնուցում է աղիքային միկրոֆլորան եւ խթանում է պերիստալտիկան: Այն օգտակար է նաեւ սրտի համար, շնորհիվ վիտամին C-ի, ինչպես նաեւ կալիումի եւ մագնեզիումի: Դրանք ամրացնում են արյան անոթների եւ սրտի մկանների:
Գաստրոէնտերոլոգները խորհուրդ չեն տալիս գազարի հյութ օգտագործել գաստրիտի, պանկրեատիտի սրացման ժամանակ, ստամոքսի բարձր թթվայնության դեպքում: Նման խնդիրներ ունեցող մարդկանց գազարի հյութը կարելի է խմել միայն բժշկի թույլտվությամբ եւ այն ժամանակ, երբ հիվանդությունը դադարում է: